Deserturi

Tort Profiterol cu aromă de tiramisu

Tort Profiterol cu aromă de tiramisu și multă ciocolată.

Un tort perfect pentru absolut orice ocazie specială. Eu am făcut acest tort pentru noapte de Revelion și a fost delicios, prin decor, i-am dat și o tematică iernatică.

Cum pregătim cojile de choux-uri?

Aluatul de choux-uri este foarte ușor de pregătit și este nevoie doar de atenție. Rețeta pe care eu recomand să o pregătiți este aceasta -> Ecler, choux a la creme, profiterol cu cremă de vanilie. Eu am înlocuit crema de vanilie cu o cremă pe bază de brânză de vaci și cu o aromă specială, tiramisu. Voi puteți să alegeți crema care vă place pentru tortul vostru.

Vă las și video pentru coji și crema de vanilie:

Unde găsim aroma de tiramisu?

Pentru aroma de tiramisu am folosit esența de la Arome și Esențe care cu doar câteva picături poți obține o aromă intensă!

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.

VIDEO – TORT PROFITEROL

Ingrediente

Blat umed

  • 1 ou
  • 30 mililitri ulei
  • 75 grame zahăr
  • 75 grame iaurt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 75 grame făină
  • 20 grame cacao

Aluatul de choux-uri

  • 5 ouă
  • sare
  • 200 grame apă
  • 100 grame ulei
  • 150 grame făină

Cremă pentru choux-uri

  • 170 grame frișcă lichidă
  • 300 grame cremă de brânză de vaci
  • 100 grame zahăr pudră
  • 1 linguriță aromă/esență de tiramisu

Cremă pentru tort

  • 220 grame frișcă lichidă (această frișcă o folosim pentru ganache)
  • 150 grame ciocolată neagră
  • 300 grame frișcă lichidă (aceasta o folosim la bătut)
  • 10 grame gelatină granulată (hidratăm gelatina cu 40g apă rece, amestecăm și lăsăm 10 minute să se hidrateze)

Glazură pentru tort și choux-uri

  • 150 grame ciocolată neagră
  • 170 grame frișcă lichidă

Cum preparăm?

Mod de preparare

  1. Blat umed. Preîncălzim cuptorul. Într-un bol amestecăm ingredientele umede, apoi le adăugăm și pe cele uscate. Amestecăm până obținem o compoziție omogenă. Tapetăm o tavă de 20-25 cm diametrul cu hârtie de copt. De preferat să o tapetăm și pe mărgini și pe fund! Punem compoziția în tavă și o dăm la cuptor pentru 35 minute la 170 de grade C sau până trece testul scobitorii.
  2. Aluat choux-uri. Pentru aluatul de choux-uri folosim același mod de preparare ca aici. Cojile de choux-uri trebuie să se răcească înainte de a pregăti crema.
  3. Crema pentru choux-uri. Batem frișca lichidă împreună cu crema de brânză de vaci, esența de tiramisu și zahărul pudră. Batem crema până obținem o compoziție tare. Umplem cojile de choux-uri după ce s-au răcit prin fund cu ajutorul unui poș.
  4. Crema de ciocolată pentru tort – Mousse de ciocolată. Într-un bol termorezistent punem pe baie de aburi 220g de frișcă lichidă și ciocolata până se topește. Luăm ganache-ul de pe baia de aburi punem gelatina hidratată și amestecăm până se răcește. Batem 300g frișcă lichidă pe jumătate, până devine spumă. Adăugăm ganache-ul de ciocolată și mixăm până obținem o compoziție ușoară și aerată. 
  5. Montaj. În aceeași tavă în care am copt blatul umed de cacao, punem blatul, iar peste acesta punem 3 linguri de cremă de ciocolată. Peste crema de ciocolată punem choux-urile umplute astfel încât să ocupe toată tava, apoi urmează restul de cremă de ciocolată care vine până peste choux-uri. La final, încercăm să nivelăm bine. – vezi video. Dăm tava la frigider pentru cel puțin 2 ore. Nu o să avem nevoie de toate choux-urile pentru tort. Restul de choux-urile le folosim la decor sau la servit ca atare cu glazura de ciocolată.
  6. Glazura de ciocolată. Într-un bol termorezistent topim ciocolata cu frișca. Amestecăm până se răcorește și turnăm ușor pe tortul rece. Nu turnăm toată compoziția deodată pentru că nu avem nevoie de ea. Folosim doar pentru partea de sus a tortului. Restul de glazură o folosim la restul de choux-uri rămase. Dăm la frigider atât tortul, cât și profiteroalele glazurate pentru cel puțin 3 ore. 
  7. Decorare. Decorăm tortul cu ce dorim! Putem să decorăm tortul cu câteva dintre profiteroale rămase și fructe. 

Poftă bună!

Cu drag, The Teenager Cook!

VIDEO – TORT PROFITEROL

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.
Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.

S-ar putea să-ți placă și...

[instagram-feed]