Deserturi

Tartă cu ciocolată, migdale și amaretto

Tartă cu ciocolată, migdale și amaretto, o tartă de vis perfectă pentru sărbători sau ocazii speciale. Perfectă pentru seara de Crăciun, chiar și de Revelion.

Este o tartă cu care nu vei da greș și cu care te poți mândri, este elegantă și delicioasă.

Ce ciocolată folosim?

Eu folosesc ciocolată neagră cu peste 75% cacao, dar pentru o astfel de tartă este potrivită orice ciocolată, neagră, cu lapte, albă (în cazul în care folosiți ciocolată albă, măriți cantitatea cu 50g).

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook

Trebuie să folosim amaretto/alcool?

Desigur că nu! Amaretto este un lichior italian cu un gust dulce amărui de migdale. Amaretto vine cu un plus acestei tarte și îi oferă gust de sărbătoare.

Nu vă temeți să îi serviți și pe copii cu această tartă! Alcoolul din lichior se evaporă în momentul adăugării în ciocolata fierbinte, astfel va rămâne doar gustul potențat de lichior.

Însă, dacă nu doriți să adăugați alcool în tartă, este perfect ok! Tarta va fi nemaipomenită și fără!

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook

Cu ce decorăm tarta?

Tarta o decorăm după bunul plac! De la fructe, la biscuiți și alte minunății – este alegerea voastră.

Puteți decora tarta în funcție de sărbătoare – vedeți pozele mele care sunt cu motive crăciuniste.

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook

VIDEO – mod de preparare

Video by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook
Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook

Ingrediente

Blat de biscuiți fără coacere

  • 300 grame biscuiți digestivi (eu am folosit biscuiți digestivi cu ovăz și scorțișoară pe care i-am măcinat)
  • 100 grame unt topit (răcit la temperatura camerei)
  • 25 mililitri lapte (dacă este cazul, din cauza consistenței biscuiților)

Ciocolată cu migdale și amaretto

  • 300 grame ciocolată neagră (eu am folosit o ciocolată cu peste 70% cacao, dar este bună orice fel de ciocolată)
  • 325 mililitri frișcă lichidă (eu folosesc frișca vegetală meggle, însă se poate folosi smântână pentru frișcă dulce cu grăsime animală)
  • 30 mililitri amaretto (puteți să adăugați până la 50 ml pentru un gust potențat)
  • 1 mână de migdale (plus câteva pentru decor)
  • 1 esență de migdale

Cum preparăm?

Mod de preparare

  1. Blat. Biscuiții măcinați îi amestecăm cu untul și, dacă este necesar, cu laptele. După ce am combinat bine ingredientele, punem blatul de biscuiți într-o tavă de tartă de circa 27cm tapetată pe fund cu o foaie de copt. Aplatizăm bine, folosindu-ne de o lingură și de degete. Dăm tava la frigider până pregătim crema. Este foarte importantă consistența compoziției pentru blat care trebuie să fie asemenea nisipului ud, să se întărească la strângere (vezi video).
  2. Crema de ciocolată cu migdale și amaretto. Într-o crăticioară, punem pe foc, frișca lichidă, și o încălzim până la punctul de fierbere – foarte important. Imediat ce a atins punctul de fierbere, oprim focul și adăugăm ciocolata – amestecăm până se topește. După ce ciocolata s-a topit, adăugăm esența de migdale și amaretto.
  3. Montaj. Scoatem blatul de tartă din frigider și turnăm crema de ciocolată în tavă. Punem doar jumătate din compoziția de ciocolată, migdalele mărunțite, iar apoi restul de cremă de ciocolată. Dăm tava la frigider pentru cel puțin 2 ore. După 2 ore putem să decorăm tarta după bunul plac – fructe, biscuiți, și ciocolată cubulețe.

Poftă bună!

Cu drag, The Teenager Cook!

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook

S-ar putea să-ți placă și...

[instagram-feed]