Deserturi Pâini/ Aluaturi

Plăcintă cu dovleac și mere

 

 

Sezonul rece de toamnă-iarnă este unul perfect pentru o un astfel de deliciu care se prepară destul de ușor.

Plăcinta cu dovleac și mere este un dulce pentru toată lumea, fie că îți plac doar mere sau și dovleacul, rețeta de umplutura pentru această plăcintă poate fi adaptată. Dacă nu vă place dovleacul puteți oricând să îl omiteți și să îl înlocuiți cu mere, făcând astfel, o plăcintă cu mere. Dacă vreți să faceți o plăcintă cu dovleac exclusiv, puteți să înlocuiți cantitatea de mere cu dovleac.

De asemenea, am pregătit și un video pentru a face ca rețeta să fie și mai ușoară – vezi video.

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.

 

 

Ingrediente:

Aluat

  • 250g unt
  • 1 ou
  • 75g zahăr
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • jumătate de linguriță cu bicarbonat stins cu o linguriță de oțet
  • 150g-200g apă (cât cuprinde aluatul)
  • puțină sare
  • 550-600g făină (cantitatea de făină variază în funcție de nivelul de lichid din aluat – aluatul nu trebuie să fie lipicios, ci ușor elastic)

Umplutură

  • 500g dovleac plăcintar ras
  • 500g mere rase
  • 5 linguri de zahăr
  • 1 vârf de linguriță scorțișoară
  • zahăr vanilinat

vezi videoMod de preparare:

Pentru început pregătim aluatul. Frecăm untul cu ou și zahăr, punem făina, sarea și bicarbonatul amestecat cu oțetul și amestecăm. Incorporăm praful de copt, zahărul vanilat și puțin câte puțină apă. Amestecăm până obținem un aluat elastic, fără să fie lipicios. Împărțim aluatul în 2 părți. Dăm aluatul la frigider pentru 30 minute.

Pentru umplutură am pregătit o tigaie în care am călit merele și dovleacul împreună cu zahărul pentru 5-7 minute, iar la sfârșit am adăugat pliculețul de zahăr vanilinat și scorțișoara. În tigaie nu trebuie să mai rămână lichid! Luăm tigaia de pe foc și lăsăm să se răcorească.

Scoatem aluatul din frigider și luăm o parte pe care o întindem pe măsura unei tăvi de 30x40cm tapetate cu hârtie de copt.

Punem aluatul întins în tavă și îl aranjăm.

Peste prima parte de aluat din tavă punem umplutura, o nivelăm și uniformizăm frumos pe toată suprafața tăvii.

Întindem și cea de-a doua parte de aluat și o punem peste umplutura din tavă

Încercăm să închidem plăcinta cu degetele pe marginea tăvii.

Dăm plăcinta la cuptor pentru 40-45 minute la 160 de grade C sau până trece testul scobitorii și devine frumos arămie.

Scoatem tava din cuptor și lăsăm să se răcească complet înainte de servire.

Poftă bună!

Cu drag, The Teenager Cook!

Notă: în video aluatul este pregătit cu 2 ouă și cu mai puțină apă – circa 20ml față de rețeta scrisă mai sus – oricum veți pregăti, rezultatul va fi același, însă dacă există prea mult lichid în aluat va mai fi nevoie de făina.

 

 

VIDEO – PLĂCINTĂ CU DOVLEAC ȘI MERE

Video by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.
Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.
Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.

 



Facebook


Youtube

1 comentariu

  1. […] la cele tradiționale, nu schimb rețeta cu nimic, pe blog găsiți rețetele plăcintelor: Plăcintă cu dovleac și mere, Plăcintă cu brânză de vaci și […]

Comentariile sunt închise.

S-ar putea să-ți placă și...

[instagram-feed]