Choux au craquelin este un desert făcut cu aluat de choux-uri, dar cu un „biscuite” crocant pe deasupra, un plus de savoare.
Choux pattry, sau pâte à choux, este un aluat delicat de patiserie folosit în multe produse de patiserie. Conține doar unt/ulei, apă, făină și ouă. În loc de un agent de creștere, se folosește un conținut ridicat de umiditate pentru a crea abur în timpul gătitului pentru a unfla aluatul. Wikipedia (Engleză)
Am pregătit Choux au craquelin cu cremă de ciocolată și cu o surpriză în mijlocul umpluturii… O vișină din vișinată – o tentă subțire de alcool care merge perfect cu ciocolata amăruie.
De asemenea, pe blog am și rețeta de eclere, choux a la creme și profiterol cu cremă de vanilie.
Dacă m-ați ascultat luni dimineață la radio cel mai probabil v-am făcut poftă cu aceste choux-uri cu ciocolată pe care le-am prezentat și le-am arătat Matinalilor de la DigiFM. Rețeta acestora este aici.
Dacă însă nu m-ați ascultat sau văzut, dar vreți să o faceți apăsați pe butonul de mai jos și o să vă ducă la acea porțiune în care am intrat și am vorbit cu Matinalii.

Ingrediente:
Craquelin (crustă)
- 50g unt la temp. camerei
- 60g zahăr brun/alb
- 55g făină
- 5g cacao
Crema pentru choux-uri
- 5 gălbenușuri
- 50g amidon din porumb / 50g făină fină
- 100g zahăr
- 500ml lapte
- 100g ciocolată amăruie/cu lapte
- 100g unt la temperatura camerei
- Opțional: vișine din vișinată
Choux
- 200ml apă
- 100ml ulei
- 5 ouă
- un praf de sare
- 150g făină
Mod de preparare:
Craquelin:
Amestecăm toate ingredientele într-un bol, formându-se un aluat. Întindem aluatul de 1-2 cm grosime și punem aluatul întins în foaie alimentară. Băgăm foaia de aluat în congelator până o folosim.
Crema pentru choux-uri:
- Într-o oală înaltă cu fund dublu punem amidonul și zahărul, iar într-o cană gradată gălbenușurile și laptele pe care le amestecăm.
- Punem treptat compoziția de lapte și gălbenușuri peste amidon și zahăr, omogenizăm fără să formăm cocoloașe!
- unem compoziția pe foc mic și amestecăm continuu până se îngroașă (atenție! la cocoloașe).
- Când crema începe să se îngroașe adăugăm ciocolata. Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească complet.
Choux:
- Punem la fiert într-o oală apa, uleiul și praful de sare, iar când acestea clocotesc luăm de pe foc.
- Într-un castron încăpător punem făina și adăugăm compoziția de apă și ulei peste făină. Amestecăm și adăugăm câte un ou pe rând (ou cu ou) până ce compoziția e bine omogenizată.
- Cu ajutorul unui poș (sau a unei pungi alimentare) formăm, pe o tavă tapetată cu foaie de copt, bile de diamentrul 4-5 cm.
- Scoatem din frigider foaia de craquelin și formăm, cu ajutorul unui capac/forme speciale rotunde, cercuri cu dimensiuni peste diametrul bilelor de aluat. Punem cercurile de aluat precum niște capace peste aluatul de choux și băgăm la cuptor pentru 35-45 min la 160 grade Celsius.
- Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească complet.
După ce crema este răcită, cu un mixer amestecăm crema de ciocolată cu untul până devine o cremă omogenă și compactă. Nu mixăm exagerat de mult deoarece este posibil ca crema să se taie.
Când toate sunt răcite luăm câte o bilă de choux și o umplem prin partea de jos cu crema de ciocolată și putem introduce și o vișină.
Băgăm la frigider pentru câteva ore și apoi ne putem delecta franțuzește.
Poftă bună!
Cu drag, The Teenager Cook!
Video – mod de preparare

[…] CHOUX AU CRAQUELIN CU CREMĂ DE CIOCOLATĂ – CHOUX À LA CRÈME AU CHOCOLAT – PÂTE À CHOUX […]