Majoritatea cunoștințelor mele știu că ador caramelul sărat ca aromă și cheesecake-ul ca desert fiind preferatele mele în materie de gusturi. M-am gândit să combin lucrurile mele favorite, însă ce a ieșit a fost demențial!
Unul din cei mai gustoși cheesecake pe care i-am făcut și mâncat!

Ingrediente:
Pentru blat:
- 300g biscuiți măcinați(eu am folosit faimoșii biscuiți Cookies, pe care îi puțeți face în casa sau îi puteți cumpăra din Lidl)
- 50g unt topit și răcit
- 50 lapte
Pentru sosul de caramel sărat:
- 200g zahăr
- 50g unt
- 150-170g frișcă lichida (cantitatea depinde de densitatea dorită)
- 5 g sare (indicat ar fi sarea de mare sau sare roz de Himalaya)
Pentru cremă:
- 500g brânză de vaci
- 100g zahăr pudră
- 250 g frișcă lichidă
- Jumătate din cantitatea de sos de caramel
- 1 esență de vanilie
- 5g gelatină cu 25g apă rece se amestecă și se lasă la hidratat
Mod de preparare:
- Pentru sos:
Începem cu sosul de caramel care trebuie să stea să se răcească. Într-o oală cu fund dublu punem zahărul pe foc mediu pentru a se carameliza(❗ zahărul se poate arde). După ce zahărul s-a caramelizat limpede, adăugăm untul și îl incorporăm. Luam caramelul de pe foc și il lasăm 2 min, după cele 2 minute adăugăm frișca lichidă și amestecăm până se încorporează. Tot acum adăugăm și sarea.
- Pentru blat:
Tapetăm o tavă rotundă de aprox~25cm diametru cu foaie de copt.
Într-un recipient punem biscuiții, untul, lapte și amestecăm până când blatul capătă consistența unui nisip ud. Punem compoziția în tava rotundă și nivelăm uniform cu o lingură sau cu fundul unui pahar. Punem la frigider, iar între timp ne ocupăm de cremă.
- Pentru cremă:
În bolul mixerului, punem brânza de vaci și zahărul pudră și mixăm, apoi adăugăm frișca lichidă și mixăm în continuare până când se obține o compoziție cremoasă. Gelatina hidratată o bagăm la cuptorul cu microunde pentru 2 secunde, devenind lichid. Adăugăm gelatina și jumătate din sosul de caramel în cremă și amestecăm bine.
- Montaj:
Scoatem blatul din frigider și punem crema peste acesta nivelând bine cu o spatulă. Bagăm cheesecake-ul în frigider pentru cel puțin 2 ore.
Pentru servit punem sosul de caramel rămas într-un poș și facem cu acesta peste cheesecake mișcari circulare formând cercuri.
Poftă bună!