Sunt rețete care ne fac să ne simțim ca-n vacanță, iar pâinea asta e una dintre ele. Nu doar că e ușor de pregătit și fără frământare, dar este și plină de arome mediteraneene care îți parfumează toată bucătăria. Perfectă pentru început de săptămână sau pentru un brunch de weekend, această pâine are o crustă crocantă, miez elastic și un gust savuros, grație ierburilor aromatice și paprikăi afumate.
Este genul de rețetă care nu-ți cere mult timp de lucru, dar oferă o satisfacție uriașă. O bagi în cuptor și în timp ce se coace, te poți ocupa de altceva – iar când o scoți… greu să te abții să nu rupi o felie fierbinte!
REȚETA VIDEO – PÂINE FĂRĂ FRĂMÂNTARE
Ingrediente (pentru o pâine mare)
- 600 g făină albă
- 400 ml apă călduță
- 10 g drojdie uscată (sau 25 g proaspătă)
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță paprika afumată
- ½ linguriță piper măcinat
- Ierburi aromatice uscate sau proaspete – după gust (oregano, busuioc, pătrunjel, rozmarin etc.)
Mod de preparare:
- Amestecul de bază:
Într-un bol încăpător, pune făina, drojdia, sarea, paprika afumată, piperul și ierburile aromatice. Toarnă apa călduță și amestecă energic cu o lingură de lemn. Vei obține un aluat moale și lipicios – exact așa trebuie să fie. - Dospirea:
Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul la dospit pentru 1h30min într-un loc călduț, până își dublează volumul. - Împăturirea:
Presară puțină făină pe blat și răstoarnă aluatul. Cu mâinile unse sau ușor înfăinate, împăturește-l de câteva ori (ca pe un plic). Nu frământa, doar împăturește de 2–3 ori. Pune-l pe o foaie de copt și mai lasă-l 10-15 minute să se relaxeze. - Coacerea:
Preîncălzește cuptorul la 170°C. Pune o oală (cu capac) în cuptor să se încingă.
Pune aluatul (cu tot cu foaia de copt) în oala încinsă, adaugă un strop de apă pe fundul oalei (pentru abur), acoperă cu capacul și coace 1h la 170°C.
După 1 oră, îndepărtează capacul, crește temperatura la 180°C și mai lasă 30–40 minute, până coaja devine aurie și crocantă. - Răcirea (sau nu 😄):
Lasă pâinea să se răcească ușor… sau rupe direct o felie, așa cum am făcut eu: unsă cu cremă de brânză, felii de roșii și un praf de sare – o bunătateee!
Sugestii de servire:
- Cu cremă de brânză, roșii și busuioc proaspăt
- Alături de o salată grecească
- Cu hummus, tzatziki sau baba ganoush
- Ca bază pentru sandwich-uri cu pui la grătar sau legume coapte