Ciabatta, este o pâine albă italiană făcută din făină de grâu și drojdie. Pâinea are o formă alungită, lată și plată precum un papuc, ar trebui să fie mai lăsată în mijloc. Încă de la sfârșitul anilor 1990 a devenit populară în Europa și Statele Unite, și este foarte mult folosită ca pâine de sandwich.
Ingrediente:
Prima etapă:
- 450g făină de grâu
- 450g apă călduță
- 10g drojdie
A două etapă:
- 300g făină de grâu
- 30g ulei de măsline
- 100g apă călduță
- 15g sare
Mod de preparare:
În prima etapă combinăm toate ingredientele și le frământăm 4-5 minute, apoi lăsăm la dospit pentru 1 oră.
În cea de a doua etapă punem peste combinația dospită din prima etapă celelalte ingrediente și frământăm pentru aproximativ 10 minute, iar apoi lăsăm din nou la dospit pentru 2-3 ore.
După ce aluatul a dospit, îl turnăm pe suprafața de lucru presărată cu făină și îl frământăm pentru aprox. 2-3 minute, după ce am format o bilă de aluat îl împărțim în trei. Întindem aluatul precum în videoclipul de mai jos și îl băgăm în cuptorul preîncălzit la 220 grade C pentru aprox. 35 min