Articole cu și despre mâncare Deserturi Pentru voi

Căsuță din turtă dulce

Ce îți poate oferi o atmosferă mai crăciunistică în casă decât căsuță din turtă dulce?

O căsuță din turtă dulce nu înseamnă doar distracție, ca să fiu sincer, înseamnă multă muncă și curaj ca să te bagi în așa ceva!

A face o căsuță din turtă dulce nu este treabă ușoară! E nebunie curată, vă zic eu!

Bogdan Bodi aka The Teenager Cook

Pentru mine este a doua căsuță din turtă dulce pe care o fac și de care sunt și mai mândru de cum a ieșit! Anul trecut am făcut o căsuță prin care mai mult bătea vântul și ninsoare, dar stabilă și drăguță, m-a ținut până în februarie – martie!

Căsuța de turtă dulce – Crăciun 2020

Anul acesta am realizat o căsuță mult mai drăguță, pentru mine, desprinsă din povești.

Căsuța pe care am făcut-o anul acesta are o formă atipică mai rotunjioară ea așa 🙂

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.

Este o rețetă specială pentru căsuța din turtă dulce și decorațiuni?

Da! Această rețetă este mai mult pentru decorațiuni de Crăciun, decât pentru mâncat! Turta dulce formată este destul de tare, se înmoaie în gură, dar nu este neapărat pentru consumul rapid. De astfel, eu am făcut și decorațiuni pentru brad pe care le vedeți în video, iar pentru căsuța din turtă dulce era necesar un biscuite tare care să ofere stabilitate. Dacă vreți să faceți decorațiuni pentru brad, această rețetă este pentru voi!

Ce forme folosim pentru a decupa aluatul?

Eu am folosit templat-ul de pe blugul House of Sheats, iar aici vă las link spre templat să îl printați.

Ce zahăr folosim pentru aluatul de turtă dulce?

Zahăr Muscovado. Zahărul muscovado este un tip de zahăr brun, nerafinat, cu gust puternic de melasa (Melasa este un reziduu similar unui sirop, de culoare brună-negricioasă, care provine în urma extragerii zahărului din sfeclă de zahăr sau din trestie de zahăr. Melasa obținută din trestie de zahăr este utilizată pentru gătit. Wikipedia). Mai multe detalii despre zahărul muscovado care aduce aroma de turtă dulce, am găsit aici.

Ce miere folosim pentru turta dulce?

Orice tip de miere consider eu că este potrivită la pregătirea turtei dulci. Când mierea se întâlnește cu aromele de iarnă precum scorțișoara, anasonul, cuișoarele se întâmplă ceva magic.

Eu am folosit miere de salcâm de la @taxiulcumiere pe instagram sau Taxiul cu Miere pe facebook care vine mai ales în perioada sărbătorilor cu idei de cadouri! Ce cadou poate fi potrivit mai mult decât ceva dulce, un borcan cu miere, ce ar fi dacă ar veni la pachet cu o căsuță din turtă dulce? Ti-ar plăcea, nu? Dacă sunteți din Sibiu puteți comanda miere de pe pagina de facebook sau instagram și vi se livrează la domiciliu sau găsiți tonomatul de miere pe Mihai Viteazu colț cu Nicolae Iorga!

Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.

Cum asamblăm/montăm căsuța din turtă dulce?

Multă lume o montează cu Royal Icing (zahăr pudră, albuș, zeamă de lămâie), de altfel, cum am făcut și eu anul trecut! Însă, anul trecut, mi-a dat mari bătăi de cap și nu glumă! Trebuia să aștept foarte mult să se întărească fiecare parte/formă lipită și așteptam și așteptam…

Anul ăsta m-am decis să lipesc căsuța cu zahăr ars/caramel. Am rezolvat-o foarte repede, dar dacă nu ești atent, riști să te frigi, nu glumesc, chiar riști 🙂

Puteți alege orice alt tamplet pentru căsuța de turtă dulce, nu este nevoie să îl folosiți pe cel care vi l-am dat mai nu dacă nu vă place, cantitate de aluat este potrivită pentru o astfel de căsuță măricică.

Bun! Să vă zic cum am lipit eu căsuța! Îmi cer scuze anticipat pentru exprimare – vedeți video-ul pentru a înțelege și mai bine! Am luat parte din spate a casei și un perete, am bagăt marginea de pe lățime a peretelui în caramel și am lipit rapid de marginea părții din spate a casei, la fel am procedat și cu celălalt perete și am lăsat să se întărească, de asemenea, a fost nevoie să mă ajut de un băț cu care să izolez și mai bine casa, să o stabilizez, cu ajutorul lui ungeam marginile. Partea din față – am luat jumătatea de căsuță asamblată (perete-partea din spate-perete) și am băgat lățimile pereților în zahărul topit și am lipit rapid cu parte din față, din nou am mai pus cu bățul mai mult caramel pentru stabilitate. Acoperișul l-am pus ungând marginile celor două părți a casei cu zahărul topit. Am lăsat să se întărească complet. După ce s-a întărit și am observat că are stabilitate am început să decorez cu royal icing – rețeta mai în jos. Am decorat după bunul plac și după ce inspirația am avut, desigur m-am ajut și de pinterest  Succes! 🙂

VIDEO – căsuța din turtă dulce

Ingrediente

Aluat turtă dulce

  • 190 grame unt
  • 150 grame zahăr muscovado (se poate înlocui cu zahăr brun)
  • 75 grame miere
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • condimente pentru turtă dulce (anason, ghimbir, scorțișoară, cuișoare)
  • zahăr vanilinat
  • 500 grame făină

Royal Icing

  • 350 grame zahăr pudră
  • 2 albușuri
  • puțin zeamă de lămâie

Caramel – zahăr ars – pentru lipit și asamblat căsuța

  • 130 grame zahăr
  • 40 grame apă

Cum preparăm?

Mod de preparare

  1. Aluat de turtă dulce
    1. Topim untul împreună cu zahăr și miere pe foc mic. Luăm de pe foc și lăsăm să se răcorească!
    2. Într-un castron amestecăm ingredientele uscate, iar la final adăugăm compoziția de unt topit!
    3. Pentru început amestecăm cu o lingură, pe urmă punem mâinile la treabă!
    4. Frământăm până obținem un aluat nelipicios, omogen, și fin. Nu vă temeți dacă este prea unsuros!
    5. Împărțim aluatul în 2, în învelim într-o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru aproximativ 35 minute.
    6. După ce aluatul s-a odihnit, luăm o parte de aluat și o întindem între 2 hârtii de copt, deoarece se prinde foarte ușor de suprafața pe care întindem și nu vrem să folosim foarte multă făină, de asemenea, și pentru a muta mai ușor formele obținute în tavă. Aluatul îl întindem la 4-5 mm grosime.
    7. După ce am întins aluatul și am pregătit machetele/formele după care decupăm, începem să decupăm. Din aluat putem să formă și decorațiuni de brad.
    8. Mutăm hârtia de copt într-o tavă și dăm la cuptor pentru 15 minute la 170 de grade C.
    9. Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească complet.
    10. Procedăm la fel și cu ce de a doua parte de aluat.
  2. Royal Icing. Mixăm albușurile pentru început cu doar 50g de zahăr pudră, pe urmă după 2-3 minute adăugăm treptat și restul de zahăr pudră! Procesul de mixare trebuie să dureze 10 minute. Consistența trebuie să devină tare spre ușor lichidă. Folosim royal icing pentru decor. 
  3. Caramel – zahăr ars – pentru lipit. Punem zahărul și apa la foc mic până obținem un zahăr ars arămiu. Pe măsură ce montăm căsuța, o să mai fie nevoie de foc pentru a reîncălzim, așa că nu ardeți din prima zahărul.
  4. Montaj
    1. Luăm parte din spate a căsuței și un perete.
    2. Peretele îl băgăm în zahărul ars cu lățimea și lipim imediat cu parte din spate. Dacă mai este nevoie, cu ajutorul unui băț, mai luăm din zahăr și lipim formele între ele. 
    3. La fel procedăm și cu celălalt perete.
    4. Lăsăm să se întărească bine! 
    5. Pentru a pune parte din față, eu am adăugat cei 2 pereți lipiți deja de parte din spate a casei pe lățime cu parte din față – vezi video.
    6. Am lăsat să se întărească!
    7. Pentru acoperiș am uns cu zahăr ars părțile din față și din spate ale casei pe margine și am lipit acoperișul foarte din cele două dreptunghiuri. A fost nevoie să mai adăugat zahăr ars ca să mă asigur că, căsuța este bine montată! Notă: Pe parcursul montării și asamblării a fost nevoie de câteva drumuri la foc pentru a reîncălzii zahărul topit, deoarece se întărește foarte repede.
Photo by Bogdan Bodi – food blogger at The Teenager Cook.

S-ar putea să-ți placă și...

[instagram-feed]